Lodz: Eğitim, Bilişim, Sanat Şehri

Lodz

Bu yazımızda Polonya’nın eğitim, bilişim ve sanat şehri Lodz’u tanıtıyoruz. Daha detaylı bilgi için Lodz da dahil olmak üzere Polonya’nın birçok şehrindeki üniversiteleri ve hazırlık kurslarını kapsayan yazımız ile Lodz’da yaşam maliyetleri hakkındaki yazımızı inceleyebilir; ayrıca bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Eğitim, Bilişim ve Sanat Şehri Lodz Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Lodz şehir arması

 

  • Lehçede “Lodz” kelimesi, “sandal” anlamına gelir ve şehrin armasında da sandal resmi vardır.
  • Ülkenin en kalabalık üçüncü şehridir.
  • Şehir, Polonya’nın merkezinde ve birçok stratejik Avrupa güzergahının kesişim noktasında yer almaktadır. Şehirde Leh, Alman, Rus ve Yahudi kültürleri iç içe yaşanmaktadır; bu yüzden Lodz multi kültürel yapının var olduğu, kendine özgü bir şehirdir.
  • I. Dünya Savaşı öncesinde km2‘ye 13 bin kişinin düştüğü nüfusu ile Lodz, Dünya üzerindeki en yoğun nüfuslu sanayi şehirlerinden biri olmuştur. Tekstil endüstrisinin 1990 ile 1991 yılları arasında büyük bir çöküş yaşamasına ve birçok dev tekstil şirketinin kapanmış olmasına rağmen şehir, günümüzde sayısız küçük firma tekstil ürünleri imalatı ve satışı yapmakta; başta Rusya ve eski Sovyetler Birliği ülkelerine ihracat gerçekleştirmektedir.
  • Polonya’nın merkezinde yer alması, lojistik ve ulaşım sektörünün şehirde hızla gelişmesine katkı sağlamaktadır.
  • Son yıllarda pek çok yabancı şirket Lodz’da ofis açmaktadır. Güncel verilere göre otuz dört farklı firmanın Lodz’da ofisi bulunmaktadır. Özellikle birçok bilişim firması merkez olarak Lodz’u tercih etmektedir.

 

sol üstten sağ alta doğru: Lodz Üniversitesi, Lodz Teknik Üniversitesi, Lodz Müzik Akademisi, Lodz Tıp Üniversitesi

 

  • Lodz’da üç büyük devlet üniversitesi ve bazı önemli yüksek eğitim kurumları bulunmaktadır. Bunlar arasındaki en popüler alternatifler Lodz Üniversitesi, Lodz Teknik Üniversitesi, Lodz Tıp Üniversitesi, Lodz Ulusal Film Okulu ve Lodz Müzik Akademisi olarak kabul görmektedir.
  • Şehirde taşımacılık sistemi oldukça gelişmiştir. Böylece şehrin herhangi bir noktasına hiçbir kolayca ulaşabilirsiniz. Lodz, yirmi tramvay ve seksen beş otobüs hattında yolculuk yapma imkanı sunar. Tramvay ve otobüsler için aynı bilet kullanılabilmektedir. Bu sayede aynı bileti kullanarak belirli bir süre içerisinde, farklı bir vasıtaya ücretsiz binebilirsiniz. Aynı zamanda toplu taşımada öğrencilere özel %50 oranında indirim (Polonya öğrenci kartı ile) uygulanmaktadır.
  • Şehrin yıllık ortalama sıcaklığı 9°C olarak ölçülmüştür; ayrıca şehir yıl boyu oldukça fazla yağış almaktadır. Bu nedenle, Lodz’un ılıman ve yağışlı bir iklime sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Foxstudy Kalite Garantisi

Modern dünyanın akışına uyabilmek için eğitimin ve yabancı dil bilmenin önemi tartışılmazdır.

Fox Study ailesi olarak öğrencilerimize firma garantisi ile yurtdışı eğitim danışmanlığı sunuyoruz. Firmamızın felsefesi öğrencilere bu yolculukları sırasında gereken her türlü desteği vermek üzerine kurulmuştur.

Bize Ulaşın

Erken kayıt fırsatlarını kaçırmayın!