Almanya’da Üniversite Eğitimi

Universities in Germany

Almanya‘da Eğitimin Avantajları Nelerdir?

 

 

  • Almanya Üniversitelerinde eğitim Dünya standartlarının üzerindedir; bu yüzden alınan diplomalar tüm Dünya ülkelerinde kabul görür ve denklik sorunu ortaya çıkmaz.
  • Lider konumdaki sanayi ve teknoloji şirketlerinin önemli bir kısmı Almanya’da bulunur. Almanya Üniversiteleri gerek iş ve sanayi hayatı, gerekse sosyal hayat ile yakın ilişkiler içerisindedir. Aynı zamanda üniversiteler, teorik eğitimin yanı sıra pratik eğitim de sunmaktadır. Bu etkenler doğrultusunda, öğrencilerin eğitim hayatları boyunca mesleki açıdan tecrübe kazanıp referans edindiklerini görmekteyiz.
  • Almanya’da üniversitelerin büyük kısmında eğitim ücretsizdir. Üniversiteler, sadece “eğitime katkı” adı altında öğrencilerin (eğitim aldıkları üniversite ve bölüme göre değişmekle birlikte) dönemlik 100 ile 400 EUR arasında bir ücret ödemelerini bekler.
  • Ekonomik ve sosyal olanaklar sayesinde Almanya’da üniversite eğitimi almak oldukça uygun fiyatlı olmaktadır.
  • Öğrenci kabulü konusunda merkezi yerleştirme söz konusu değildir; bu yüzden üniversiteler özerk şekilde hareket etmektedirler. Böylece adayların diledikleri üniversite ve bölümde eğitim alma ihtimalleri artar.
  • Son yıllarda, Almanya’da eğitim dili İngilizce olan üniversite eğitim programlarının sayısında artış söz konusudur. İngilizce eğitim alan öğrenciler, Almanya’da bulundukları süreçte aynı zamanda Almanca’yı da öğrenirler. Böylece her iki dile de hakim şekilde mezun olurlar.
  • Birçok üniversitede ücretsiz olarak İngilizce, Fransızca ve İspanyolca başta olmak üzere yabancı dil kursları verilmektedir.
  • Öğrenciler, lisans eğitiminden hemen sonra, herhangi bir sınav olmaksızın yüksek lisans eğitimine devam edebilirler.
  • Almanya, üniversite mezuniyetlerinin ardından öğrencilere iş bulabilmeleri için bir yıllık çalışma ve oturum izni sağlar. Mezun olan öğrenci bir yıl içerisinde çalışmaya başlarsa bu süre iki yıla uzar. İki yıllık sürenin sonunda kişinin çalıştığı kurum talep ederse oturum izninin süresi daha fazla uzar.
  • Ülkenin tarihi ve sosyal dokusu Almanya’yı öğrenciler için cazip hale getirir.

Lise Eğitimimi Türkiye’de Tamamlayıp Almanya’da Üniversite Eğitimi Alabilir Miyim?

 

Türkiye’deki dört yıllık lise eğitiminizi örgün olarak tamamladıysanız Almanya’da üniversite eğitimi alabilirsiniz. Bununla birlikte, Almanya üniversiteleri, tüm lise eğitimlerini açık öğretim üzerinden almış öğrencilerin başvurularını reddetse dahi, örgün eğitim alırken son sınıfta açık öğretime geçiş yapmış öğrencilerin başvurularını kabul etmektedir.

 

Abitur Ya Da IB Diplomam İle Almanya Üniversitelerine Başvuruda Bulunabilir Miyim?

 

 

Abitur diplomanız varsa Türkiye’de üniversite sınavına girme şartı olmaksızın Almanya Üniversitelerine başvuru yapabilirsiniz. Almanca odaklı bir diploma olduğu için Abitur sayesinde üniversite başvurunuzdan kabul alma şansınızı artıracaktır. Öte yandan eğer IB diplomanız varsa, aynı şekilde, Türkiye’de üniversite sınavına girme şartı olmadan Almanya Üniversitelerine başvuru yapabilirsiniz.

 

Almanca Dil Yeterliliğine Sahip Olmadan Almanya’da Üniversite Eğitimi Alabilir Miyim?

 

İngilizce yeterliliğiniz varsa İngilizce eğitim sunan üniversite programlarına da başvuru yapabilirsiniz; fakat Almanya’da İngilizce program sayısı azdır ve çok fazla başvuru olduğu için kabul alma şansınız düşük olacaktır. Bu nedenle, Almanya’daki üniversitelerin Almanca eğitim programlarına başvurmanızı öneriyoruz. Almanca dil yeterliliğiniz olmasa dahi şartlı kabul alabilir ve lisans / yüksek lisans eğitiminiz öncesinde Almanca hazırlık eğitimi alabilirsiniz. Ancak Almanya öğrenci vizesi alabilmeniz için minimum A 2 düzeyinde Almanca yeterliliğiniz olduğuna dair bir belgeye sahip olmalısınız.

 

Almanya’da Üniversite Eğitimi Almak İçin Dil Yeterliliğimin Hangi Düzeyde Olması Gerekiyor?

 

Almanya Üniversiteleri, adaylardan minimum C 1 düzeyinde Almanca yeterliliğine sahip olmalarını beklemektedir.

 

Almanya’da Üniversite Eğitimi Kaç Yıl Sürmektedir?

 

 

Almanya’da lisans eğitimi genellikle üç yıl, yüksek lisans eğitimi ise iki yıl sürmektedir. Ancak Almanca yeterliliğine sahip olmayan öğrenciler, lisans eğitimlerine başlamadan önceki bir yıl boyunca hazırlık eğitimi de alırlar.

 

Almanya Üniversitelerinin YÖK Denkliği Var Mıdır?

 

Evet, vardır. Almanya’da üniversite eğitimi alabilmeniz için öncelikle bölümünüzü Türkiye’de de kazanmış olmanız gerekir. Böylece diplomasını almış olduğunuz alanın YÖK denkliği için gereken şartı yerine getirmiş olursunuz. YÖK’ün hazırlamış olduğu yüksek öğretim ve tanıma kitapçığı içerisinde konu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

İlgili içeriklere göz atın

Foxstudy Kalite Garantisi

Modern dünyanın akışına uyabilmek için eğitimin ve yabancı dil bilmenin önemi tartışılmazdır.

Fox Study ailesi olarak öğrencilerimize firma garantisi ile yurtdışı eğitim danışmanlığı sunuyoruz. Firmamızın felsefesi öğrencilere bu yolculukları sırasında gereken her türlü desteği vermek üzerine kurulmuştur.

Bize Ulaşın

Erken kayıt fırsatlarını kaçırmayın!